Czy ktoś z Was jest w stanie zrobić obrazek (a raczej przedmioty) w wielkości 16x16 lub 20x20?
Jestem ciekaw, a również przydały by mi się takowe...
Jak mi się spodobają to Wam napiszę do czego mi są potrzebne!
Woolf
E-mail: daniel.wysz95@gmail.com | GG: 3635724 | AQQ: woolf@aqq.eu
Woolf - strona domowa, homesite
No tak zapomniałem
A więc chodzi mi o np. dwa miecze, żeby były nałożone o tak - X (wiecie o co chodzi )
Ktoś by mógł to zrobić?
(To dopiero początek, bo potrzebuję tego trochę...
Woolf
Jak?
Nie znam się na tym...
Woolf
Wektorowo to znaczy hmmm jak by Ci to wytlumaczyc... O! Juz wiem!! Wektorowo znaczy robione wektorami
Inkscape jest programem do tworzenia grafiki wektorowej. Jest wolnym oprogramowaniem rozpowszechnianym na licencji GNU GPL; wykorzystuje bibliotekę GTK+ oraz gtkmm, która docelowo ma być w programie jedynym sposobem na komunikację z interfejsem graficznym.
Program jest odpowiedzią na niezadowolenie części programistów z kierunku i postępu prac nad innym podobnym programem - SodiPodi. Obecnie Inkscape znacznie przewyższa możliwości pierwowzoru, m.in. obsługuje tworzenie napisów wzdłuż linii, poprawiono funkcje eksportu do innych formatów - EPS (Encapsulated PostScript), PS (PostScript), EPSI (Encapsulated PostScript Interchange), AI (Adobe Illustrator), zwykły SVG, POV (POV-Ray, tylko spline'y), SVGZ (skompresowany SVG) - dodano możliwość wektoryzacji (trasowanie) rysunków "płaskich" grafiki rastrowej, za pomocą zintegrowanej wtyczki wykorzystującej program potrace. Zmieniono także interfejs z przypominającego wielookienkowe podejście wzorowane na programie grafiki rastrowej GIMP, na bardziej typowe, integrujące okno narzędzi i pole rysowania.
Program ten zawiera również prosty edytor kodu XML, co umożliwia dostęp m.in. do zablokowanych obiektów.
Macierzystym formatem zapisu plików w Inkscape jest SVG. Program potrafi wyświetlać grafikę używając wygładzania, korzysta z kanału alfa dla uzyskania przezroczystości, pozwala na tworzenie gradientów wypełniających, ma wbudowany zbiór zakończeń linii (np. strzałki), obsługuje czcionki wektorowe. Jego zaletą jest zbiór przykładowych plansz, dostępnych z menu pomocy, prezentujących efekty, jakie można uzyskać w programie wraz z opisami jak tego dokonać.
Źródło - Wikipedia
Hehe do wektorów to nie tylko Inskape, również Corel i kupa innych programów, jednym słowem, wektorowa grafika to taka, w której są linie, ścieżki itp. a grafa rastorowa (lub inaczej bitmapowa) to taka, w której każdy piksel jest liczony oddzielnie.
no tak i obrazki wektorowe sie nie pixelizuja!
E tam...nic nie zrozumiałem
Róbta jak chceta
Jak pokażecie efekty końcowe to powiem Wam czy ma być "wektorowo" czy jakoś inaczej
Woolf